Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

Fjärilen i glaskupan av Jean-Dominique Bauby

Fjärilen i glaskupan av Jean-Dominique Bauby

Fjärilen i glaskupan

Fjärilen i glaskupan av Jean-Dominique Bauby

Titel :

Fjärilen i glaskupan

Författare:

Jean-Dominique Bauby

Förlag:

Albert Bonniers Förlag

Översättning:

Maria Björkman, medarbetare: Eklund, Sigge (form)

Originalspråk, originaltitel:

Franska, Le scaphandre et le papillon

Utgivningsår:

2008

Ämne:

Fransk skönlitteratur i översättning

ISBN13:

978-91-0-012121-1

Språk:

Svenska

Bindning:

Pocket

Dimensioner (mm):

179 x 111 x 9 mm

Sidantal:

138

Vikt (gr):

200

Pris (SEK):

25

Beskrivning:

En ung framgångsrik tidningsredaktör drabbas av stroke och blir totalförlamad. Han kan bara kommunicera genom att blinka med ett öga. ”Locked-in- syndrom” kallar läkarvetenskapen tillståndet, då patienten med bibehållen intellektuell förmåga blir instängd i sin egen kropp.

Fjärilen i glaskupan är den drygt 40-årige Jean-Dominique Bauby berättelse om den situation han hamnade i efter ett slaganfall den 8 december 1995. Med hjälp av förlagsredaktören Claude Mendibil skriver han en bok med sina blinkningar som verktyg. I korta och klara meningar, där tonfallet kan skifta mellan ironi och sorgset vemod, som när han nämner sina barn, berättar han om ensamheten i glaskupan.

Fjärilen i glaskupan är något mer än en skicklig sjukdomsbeskrivning – det är en berättelse som berör oss alla. För på ett sätt är vi ju alla instängda i våra glaskupor, i våra kroppar. Fjärilen står för den fantasi som huvudpersonen äger och som gör att han trots allt kan förflytta sig i tid och rum, men framför allt minnas det liv han levt.

Fjärilen i glaskupan, fransk originaltitel Le scaphandre et le papillon, är en självbiografi av Jean-Dominique Bauby och publicerades 1997. Romanen beskriver hur hans liv är efter att ha fått en massiv stroke som lämnade honom i ett skick som kallas locked in-syndrom. I berättelsen får man också reda på hur hans liv varit innan stroken.

Den 8 december 1995 fick Bauby, som var chefredaktör för tidningen Elle, en stroke och föll i koma. Han vaknade 20 dagar senare, mentalt medveten om sin omgivning men fysiskt förlamad i hela kroppen med undantag av lite rörelseförmåga i huvudet och vänstra ögat. Bauby skrev hela boken under juli och augusti 1996 genom att blinka med vänster öga. En person räknade om och om igen upp ett alfabet med bokstäverna ordnade efter frekvens i franska språket (E, S, A, R, I, N, T, U, L, osv.) tills Bauby blinkade för att välja bokstav, innan personen började räkna upp bokstäverna igen så att Bauby kunde välja nästa bokstav. Personen som räknade upp alfabetet var också den som nedtecknade boken, vilken tog ungefär 200 000 blinkningar att skriva och ett genomsnittligt ord tog ungefär två minuter. Boken redovisar vardagshändelser för en person med locked in-syndrom såsom att leka vid stranden med sin familj, ta ett bad och möta besökare. Den franska versionen av boken publicerades i mars 1997. Den mottog bra kritik, sålde 150 000 exemplar första veckan och blev en bestseller i Europa. Tio dagar efter att boken publicerats dog Bauby i lunginflammation.

Innehåll:

Förord

9

Stolen

13

Bönen

17

Badet

21

Alfabetet

25

Kejsarinnan

29

Cinecitta

33

Turisterna

37

Korven

40

Skyddsängeln

44

Fotografiet

48

Ett annat sammanträffande

52

Drömmen

55

Rösten i kulissen

60

Lyckodag

64

Ormens spår

65

Gardinen

76

Paris

84

Grönsaken

87

Utflykten

91

Tjugo-oddsaren

95

Ankjakten

102

Söndag

105

Damerna i Hong Kong

109

Meddelandet

113

På vaxkabinettet

115

Storskrävlaren

120

Aday in the life

124

Återkomsten

135

Om författare:

Jean-Dominique Bauby avled den 9 mars 1997, tre dagar efter att boken kommit ut i Frankrike. I januari 2007 går Fjärilen i glaskupan upp på svenska biografer, efter att ha gjort succé på årets filmfestival i Cannes. Regi står amerikanske regissören och konstnären Julian Schnabel för och i rollerna ser vi b la Mathieu Amalric som spelar Jean-Dominique och Max von Sydow som spelar hans far.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:          mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID:    mezerah.eshop

 Jean-Dominique Bauby
Partno: Description: Price: Qty:
1400444 Fjärilen i glaskupan av Jean-Dominique Bauby 26,00 SEK/st

Back

right