Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

Husfolk och fiender av Eeva Joenpelto

Husfolk och fiender av Eeva Joenpelto

Husfolk och fiender

Husfolk och fiender av Eeva Joenpelto

Titel:

Husfolk och fiender

Författare:

Eeva Joenpelto

Förlag:

Rabén & Sjögren

Översättare:

Jens Hildén

Originalspråk, -titel:

Finska, Vetää kaikista ovista

Utgiven datum:

1981

Genre, ämnesord:

Roman, samhällsromaner, finska inbördeskriget, framtidsförväntningar, förbudslagar, industrialisering, strukturomvandling, arbetarklassen

ISBN10:

91-29-52187-4

Språk:

Svenska

Bindning:

Inbunden

Mått (mm):

230 x 150 x 25 mm

Sidantal:

300

Vikt (g):

500 g

Pris (SEK):

65 SEK

Övrig fakta:

Begagnad, mycket bra skick, förlagsband med skyddsomslag. Omslaget lite stött i kanterna, men i gott skick.

Beskrivning:

Husfolk och fiender är en roman om människorna i en bondby i västra Nyland i Finland. Handlingen tilldrar sig i 1920-talets början. Bokens titel hänför sig till ett bibelcitat: »och envar får sitt eget husfolk till fiender» (Matteus 10:36).

 I århundraden har byn i västra Nyland varit trygg och självtillräcklig. Men den nya tiden gör sitt intåg också här, hit kommer fabriker och arbetare från alla håll. Man lever i inbördeskrigets spår, människorna är oroliga, var och en söker något nytt. Handelsmannen Oskari Hänninens hetaste önskan är att få till stånd byns första stenhus. För den hetsiga rödgardistänkan Gröönroos är det arbetarnas revolt. Men mitt i all oro och allt bråk finner man människors gemenskap, vänskap, kärlek. Romanens bildsviter skiftar och speglar händelser i tiden och samhället, antingen det gäller den entusiastiske läraren eller langaren som blivit rik på spritaffärer, jordbrukaren som är besatt av alla slags nya maskiner eller familjeflickan som förälskar sig i den före detta rödgardisten.

Textutdrag:

Berättelser finns av många slag. Somliga så ädla, så vackra, att de glöder av stilla kraft i årtionden. Andra så hårda och grymma, att de män och kvinnor de handlar om senare, när deras hår redan grånat och alla muskler förslappats, inte vill eller kan fatta, att det är frågan om dem och deras förehavanden.

Om författare:

Eeva Joenpeltos böcker har funnit läsare inte minst genom sina starka kvinnogestalter. I stället för att sätta den finska kvinnan i traditionella samhällsroller har hennes romaner tillåtit kvinnorna att inta olika nya och möjliga positioner. Bäst har Joenpelto lyckats i sin långa romansvit där landets samtidshistoria gestaltas med ett skönlitterärt grepp; den utkom vid en tidpunkt då det kändes angeläget att på nytt reflektera över nationens förflutna.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:          mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID:    mezerah.eshop

 Eeva Joenpelto
Partno: Description: Price: Qty:
14040122 Husfolk och fiender av Eeva Joenpelto 68,00 SEK/st

Back

right