Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

Livläkarens besök av Enquist Per Olov

Livläkarens besök av Enquist Per Olov

Livläkarens besök av Enquist Per Olov 1

Livläkarens besök av Enquist Per Olov

Beskrivning:

Titel:

Livläkarens besök

Författare:

Enquist Per Olov

Förlag:

Norstedts

Upplaga:

1

ISBN:

91-7263-064-7

Språk:

Svenska

Bindning:

Pocket

Format:

180 x 110 x 20 mm

Sidantal:

391

Vikt (gr):

207 gr

Pris:

40 SEK

Beskrivning:

"Den 5 april 1768 anställdes Johann Friedrich Struensee som den danske konungen Christian den sjundes livläkare, och avrättades fyra år senare."

Så inleds Livläkarens besök är en roman som skildrar en av de märkligaste och mest dramatiska episoderna i den nordiska historien. Det är den häpnadsväckande berättelsen om en ung tysk läkare, upplysningsman och idealist, som av den sinnessjuke konung Christian ges all makt, genomför en revolution, och krossas av den.
Per Olov Enquists roman är också en stor och gripande kärleksroman, ett triangeldrama där aktörerna är den tyske livläkaren, den maktlöse envåldshärskaren och prinsessan som växer till kvinna.

Livläkarens besök belönades 1999 med Augustpriset och betraktas i dag som en roman av hög internationell klass och finns översatt till 25 språk.

Om författare:

Enquist har skrivit romaner, dramer, krönikor och andra berättelser. Under pseudonymen Peter Husberg skrev han en collageroman, Bröderna Casey (1964), tillsammans med Leif Nylén och Torsten Ekbom. De övriga romanerna har han skrivit ensam, under eget namn.

P.O. Enquists författarskap brottas med sanningsproblemet i etiskt och metodologiskt hänseende; centralt är spänningen mellan det subjektiva, det relativa och det absoluta, samt det objektiva, illusion och desillusion. Ett exempel på detta är berättandets ofta experimentella form som var som mest radikal på 60-talet, och som i Magnetisörens femte vinter gestaltar sig genom insprängda dagboksanteckningar i berättelsen. Ett annat är en återkommande balansgång mellan fiktion och fakta, fantasi och verklighet, som yttrat sig i dokumentärromaner eller faktioner (Legionärerna) och historiska romaner (Lewis resa). Många gånger låter Enquist oförståndiga eller obildade människor kontrasterande förmedla berättelsen, med ett mikroperspektiv på världens stora skeenden. Flera romaner handlar om faktiska personer och händelser, så till exempel Blanche och Marie (2004) om hysteriforskaren Jean Martin Charcots patient och älskarinna Blanche, hennes tillfrisknande, och liv som assistent hos Marie Curie.Livläkarens besök av Enquist Per Olov 2
Partno: Description: Price: Qty:
140431 Livläkarens besök av Enquist Per Olov 42,00 SEK/st

Back

right