Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

"Ljuger gör jag inte" sa Janne Vängman av J. R. Sundström

"Ljuger gör jag inte" sa Janne Vängman av J. R. Sundström

"Ljuger gör jag inte" sa

"Ljuger gör jag inte" sa Janne Vängman av J. R. Sundström

Titel:

"Ljuger gör jag inte" sa Janne Vängman

Författare:

J.R. Sundström

Förlag:

Bonniers Folkbibliotek

Utgiven datum:

1948

Språk:

Svenska

Bindning:

Pocket

Mått (mm):

180 x 113 x 12 mm

Sidantal:

252 sidor

Vikt (g):

200 gr

Pris (SEK):

50 SEK

Beskrivning:

"Ljuger gör jag inte" sa Janne Vängman av J.R. Sundström är bygdeberättelser från Gränstrakterna mellan Medelpad och Ångermanland. Johan Rudolf Sundström (i riksdagen kallad Sundström i Brunne, senare Sundström i Boda), född 20 oktober 1874 i Långserud, död 23 januari 1954 i Säbrå, var en svensk lantbrukare, författare och politiker (liberal, senare Bondeförbundet). Johan Rudolf Sundström flyttade vid tolv års ålder med föräldrarna till Stigsjö i Ångermanland, då fadern övertog ett jordbruk i Risnäs. Han gifte sig 190] med guldsmedsdottern Emmy Karolina Mannberg och blev lantbrukare på orten. Senare bosatte han sig i Grofhäll i Säbrå. Han var också ordförande i Stigsjö kommunalstämma 1910?1918. Han var också ledamot i Västernorrlands läns landsting och under en period 1919 redaktör för Medelpads Dagblad.Johan Rudolf Sundström är i dag mest känd för sina bygdeberättelser om Janne Vängman, som också blev populära filmer. Enligt uppgifter så var förebilden till Janne Vängman en Johannes Vänglund i Risnäs, som förutom att han aldrig jagat utgjorde en direkt förebild för Sundström. Janne Vängman uppträder som klurig problemlösare, jägare inom och utom tillåten tid, kaskdrickare och historieberättare i närmast gascognsk dräkt. Det har diskuterats huruvida och hur mycket figuren Vängman och Nordiäng inspirerat till de senare karaktärerna Åsa-Nisse och Klabbarparn. Klart är att likheter finns - huvudrollspersonnaget, sysselsättningen, de personligt förvrängda bibliska citaten, etc. Då den första berättelsen om Efraim Erik Nilsson på Åsen (senare Nils Nilsson) publicerades 1944, hade Sundström redan fått över ett hundratal noveller om Vängman tryckta i sina böcker så långt.

"Ljuger gör jag inte" sa Janne Vängman : bygdeberättelser från gränstrakterna mellan Medelpad och Ångermanland av J.R. Sundström (1874-1954) är den första av flera böcker om originalet Janne Vängman.

 Redan som mycket ung, efter familjens flytt till Stigsjö i Ångermanland, kom bonden och politikern Johan Rudolf Sundström i kontakt med torparen Johannes Vänglund (1858-1945) vars - i mångt och mycket - självupplevda historier från livet i skogarna ligger till grund för flertalet av de "bondpaschaser", som finns nedtecknade i böckerna om Janne Vängman.

 Jämförelser har gjorts med Albert Engström och hans gubbar samt med Olof Högberg, som skrivit ett flertal romaner med norrländskt tema i vilka humorn är en central ingrediens.

Så här förklarar journalisten Ludvig "Lubbe" Nordström, känd för bland annat begreppet "Lort-Sverige", varför böckerna om Janne Vängman är så otroligt populära (att de i nutid dessutom talats in som ljudböcker av bland annat före detta statsministern Torbjörn Fälldin): "anknytningen till Bibeln, till spökerier, yttersta doms-fantasier, trollerier och överhuvudtaget till rester från äldre, vidskepligare tider."

Trots titeln på samlingens sista paschas (humoristisk, om än ej helt sanningsenlig berättelse) gav J.R. Sundström ut ytterligare 5 böcker om Janne Vängman, som alla fick stor spridning.

 Under 1940- och 50-talen spelades det dessutom in 4 spelfilmer om Vängman med skådespelaren Adolf Jahr i huvudrollen. Janne Vängmans bravader ( 1948), Janne Vängman på nya äventyr (1949), Janne Vängman i farten(1952) samt Janne Vängman och den stora kometen (1955). Den sista filmen, till skillnad från de 3 tidigare, bygger inte på Sundströms egna böcker utan här står författaren Åke Ohlmarks för idéer och manuskript.

Johannes Vänglund (1858-1945), förebilden till Janne Vängman, bosatte sig på ett torp i Brunne-bodarna 1884. Han kämpade i små omständigheter den hårda kampen för brödfödan i en tid då marginalerna mellan svält och livets nödtorft var smala och man sällan orkade längre än till att skaffa sig det allra nödvändigaste. Vänglunds torp låg inte så långt ifrån Janne Vämngman-sällskapets nuvarande torp, Vänglunds stuga låg närmare Gussjön och från sitt fönster hade nog Vänglund en vidunderlig utsikt Över den stora Gussjön. Johannes Vänglund var en färgstark och säregen människa. Hans språk var Mustigt, fullt av speciella ordvändningar och uttryck. Han sade vad han ansåg utan hänsyn till vem som drabbades eller hörde på. Författaren JR Sundström som flyttat med sina föräldrar från Långserud i Värmland till Risnäs i Ångermanland kom tidigt i kontakt med Vänglund. Han följde gubbarna på nära håll i allt vad de gjorde. Många av de upplevelser han delade med de fattiga torparna kom sedan på pränt i Janne Vängman böckerna. Vänglund var i början förgrymmad över skriverierna men ändrade sig med tiden och var inte så lite stolt över att på ålderns höst bli rikskändis. Det sägs att folk sökte sig till ålderdomshemmet i Stigsjö för att om möjligt se en skymt av "Vängman". Johannes Vänglund slutade sina dagar 1945 efter ett hårt och strävsamt liv som torpare och skomakare.

Innehåll:

Janne Vängman som organist

5

Trolltjäder och andra onda väsen

46

Magersoppa och älgjakt

90

Spökryttaren från Risnäset

120

Ett bondbröllop i den gamla tiden

153

Sjömans & Däldéns lasarett och vattenkuranstalt

213

Janne Vängmans hädanfärd

243

Om författare:

Johan Rudolf Sundström föddes i Långseruds församling i Värmland den 20 oktober 1874. Föräldrarna var lant-brukaren Johan Janssons Sundström och Anna Maria Andersdotter-Sundström. Familjen flyttade till Stigsjö, där fadern drev ett jordbruk i Risnäs och där fick Rudolf kontakt med det folkliv och de människor som han sedan kom att beskriva i sina böcker. Efter skiftande sysselsättning blev han bonde och politiker. Han var liberal riksdagsman under åren 1912-17, sedan gick han över till bondeförbundet. Från och med 1918 var han tillsammans med familjen bosatt i Grofhäll i Säbrå.

Den första boken "Ljuger gör jag inte, sa Janne Vängman", kom ut 1934, efter det har han skrivit "Tjo flöjt, sa Janne Vängman", "Tjosan käring", "Jag ä inte dö än, sa Janne Vängman", "Skål och tack, sa Janne Vängman" innan han avslutade med boken "Slut i kapernaum, sa Janne Vängman", 1940.

Hustrun Emmy Karolina, f. Mannberg, var på senare år den som skrev manuskripten efter diktamen, då han själv på grund av sviktande syn inte kunde skriva.   

Johan Rudolf Sundström avled sedan den 23:e januari, 1954.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:          mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID:    mezerah.eshop

 "Ljuger gör jag inte" sa Janne Vängman av J. R. Sundström

J.R. Sundström med hustrun Emmy Karolina
Partno: Description: Price: Qty:
10532 "Ljuger gör jag inte" sa Janne Vängman av J. R. Sundström 54,00 SEK/st

Back

right