Top list
Products   » Swedish Books » Roman pĺ svenska » Product

Mannen utan öde av Imre Kertész

Mannen utan öde av Imre Kertész

Mannen utan öde

Mannen utan öde av Imre Kertész

Titel:

Mannen utan öde

Författare:

Imre Kertész

Förlag:

Norstedts

Översättare:

Maria Ortman

Originalspråk, -titel:

Hungarian, Sorstalanság

Upplaga:

1

Utgiven datum:

2002-10

Genre, ämnesord:

Serie Auschwitz-roman

ISBN:

91-1-301197-9

Språk:

Svenska

Bindning:

Pocket

Dimensioner (mm):

177 x 198 x 12 mm

Sidantal:

207 sidor

Vikt (g):

111 gram

Pris (SEK):

40 SEK

Beskrivning:

Budapest 1944. En polis tvingar ut en ung jude ur bussen på väg till arbetet. Den fjortonårige pojken begriper inte alls vad saken gäller. Tillsammans med tusentals andra judar sätts han på ett tåg och först när dörrarna till godsfinkan slås upp och vakterna tvingar ut dem förstår han: ryktena om dödslägren som han aningslöst avfärdat var sanna. Mannen utan öde är en av världslitteraturens starkaste skildringar av koncentrationslägrens verklighet. Det är en märkligt annorlunda berättelse om en ung pojkes väg till Auschwitz, Buchenwald och Seitz – och om hans mirakulösa retur därifrån! Den ungerska författaren Imre Kertész var deporterad under andra världskriget. Mannen utan öde är dock inte självbiografisk i vanlig mening men skrämmande allmängiltighet.

Om författare:

Imre Kertész är född 1929. Han var efter kriget verksam i Ungern som journalist, översättare och textförfattare till komedier.

I Mannen utan öde har han i romanform skildrat sina erfarenheter från de nazistiska koncentrationslägren. Boken Galärdagbok som utkom på svenska hösten 2002 ingår tillsammans med Kaddisch för ett ofött barn och Fiasko i en trilogi.

I över tjugo år var Imre Kertész en okänd ungersk författare. Han kände sig misslyckad. Men efter publiceringen av trilogin ändrades situationen radikalt. I Galärdagbok noterar Kertész sina erfarenheter från misslyckandenas tid. Som fjortonåring stod han framför lägerläkaren i Birkenau och undkom döden i gaskammaren med hjälp av en lögn. Något år senare återvände han till Budapest. Han blev så småningom journalist men skrev i hemlighet på romanen om sitt liv.

När Mannen utan öde efter många svårigheter kom ut blev det bara tyst. I det kommunistiska Ungern hade hans skildring fel "tendens", tyckte man. I en annan roman, Fiasko, har han gestaltat hela denna plågsamma process. Under samma tid förde Kertész också dagbok och där noterade han svårigheter och reflekterade dessutom över de konstnärliga problem han ständigt konfronterades med. Galärdagbok är en bok i samma tradition som Gombrowicz berömda dagböcker.

Imre Kertész tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2002 ”för ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke”.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:         mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID:   mezerah.eshop

 Imre Kertész
Partno: Description: Price: Qty:
14040108 Mannen utan öde av Imre Kertész 42,00 SEK/st

Back

right